• tors. dec 7th, 2023

Hvad er operationel leasing? Alt du skal vide

ByRedaktionen

dec 10, 2020

Går du med planer om at slutte dig til den efterhånden store skare af danskere, der vælger at lease deres bil fremfor at købe på traditionel vis? Hvis svaret er ja, så skal du selvfølgelig først og fremmest vide hvad du egentlig har at gøre med – og især når det kommer til leasingaftaler. For der findes nemlig flere forskellige måder at lease bil på i Danmark, der i det store og hele kan inddeles i to overordnede typer – nemlig finansiel og operationel leasing, hvor finansiel leasing i mange år har været langt den mest almindelige form for billeasing. Og selvom det i denne artikel skal handle om sidstnævnte leasingtype, så vil det for overblikkets skyld dog alligevel være på sin plads kort at beskrive hvad finansiel leasing egentlig er for en størrelse.

1. Hvad er finansiel leasing?

Finansiel leasing gør helt overordnet set ud på, at man betaler en fast månedlig ydelse i en forudbestemt leasingperiode, hvorefter man vil kunne anvende køretøjet i hele perioden. Når dette så er sagt, så vil du med finansiel leasing dog selv skulle stå for alle udgifterne forbundet med reparationer, vedligeholdelse, nye sommer- og vinterdæk og ikke mindst forsikringsudgifter. Sådan forholder det sig dog ikke med operationel leasing. Prøv bare at se hvad du får med en operationel leasingaftale i hånden.

2. Hvordan adskiller operationel leasing sig fra finansiel leasing?

Operationel leasing adskiller sig fra finansiel leasing på et par væsentlige områder. For det første er der tale om en noget højere månedlig ydelse, hvor de ekstra penge anvendes til at dække de eventuelle uforudsete udgifter forbundet med køretøjet. Med operationel leasing tages der altså højde for ekstraudgifter, såsom værkstedsudgifter, serviceeftersyn, nye sommer- eller vinterdæk og oven i købet mulighed for en lånebil, mens din leasede bil befinder sig hos mekanikeren. Der er med operationel leasing altså tale om en leasingtype med langt større sikkerhed, hvor man aldrig er nødt til at komme op med et større eller mindre beløb til at dække et dyrt værkstedsbesøg. Men operationel leasing adskiller sig dog også markant fra finansiel leasing på et par andre vigtige områder:

  • Kilometerbetaling: hvis du vælger operationel leasing fra forhandlere såsom Agilease, så vil din månedlige udgifter (efter betalingen af et indledende stiftelsesgebyr)som udgangspunkt blive beregnet ud fra det forventede antal kørte kilometer i leasingperioden. Dette gør operationel leasing til en særdeles fleksibel og skræddersyet løsning, hvor du kun vil komme til at betale for de kilometer som du rent faktisk kører.
  • Intet videresalg: når din leasingaftale så slutter, så vil du med operationel leasing ikke forpligte dig til at sælge køretøjet videre til en anden. Det eneste du skal gøre, er at levere bilen tilbage til leasingfirmaet, og herefter måske indgå en ny leasingaftale på et andet køretøj – såsom måske en lækker premiumbil.

3. Konklusion

Som du nok kan se, så er der rigtigt mange gode grunde til at vælge operationel leasing fremfor finansiel leasing. For selvom der ganske vist er tale om en større månedlig ydelse, så vil du dog altid kunne sætte dig ind i dit nye køretøj med ro i sindet med den viden, at du aldrig vil blive ruineret på grund af et uforudset motorstop undervejs.