I efteråret bugner mange danske haver med æbler, og det kan være svært at finde ud af, hvad du skal gøre med de hjemmedyrkede frugter. For at undgå at dine æbler går til spilde, er det en god idé at lave forskellige ting af dem, og der er masser af muligheder for at fryse mange æbler ned, hvis du tilbereder dem rigtigt. Her får du 5 idéer til, hvad du skal bruge dine æbler til.
1. Æblechips
Æblechips er en nem snack at have liggende derhjemme til en hyggelig eftermiddagsstund eller et hurtigt mellemmåltid på farten. De er super nemme at lave, da de primært skal bruge tid i ovnen til at tørre. Du kan krydre æblechips med for eksempel salt, hvis du helst vil have en salt snack, men du kan også bruge kanel for en sødere og mere efterårsagtig smag til dine æbler. Du kan også eksperimentere med andre krydderier og smagsgivere, hvis du er rigtig eventyrlysten.
2. Æblegrød
Du kan bruge æblegrød til mange forskellige ting, og det er smart at bruge dine æbler til netop dette, da det er let at fryse æblegrød ned, og så kan du tage det op til en hurtig dessert, morgenmad eller lignende. Æblegrød kan nemlig for eksempel bruges til gammeldags æblekage med rasp og flødeskum, men du kan også spise det ovenpå skyr eller havregrød om morgenen eller simpelthen spise det rent – enten varmt eller koldt. Mulighederne er mange, og æblegrød forlænger levetiden på dine æbler gevaldigt – især hvis du fryser det ned.
3. Fodr fuglene
Er du glad for fugle i haven, så kan du med fordel lade æblerne sidde på træet eller lade dem falde af og blive liggende på græsplænen. Lader du dine æbler ligge og rådne, vil de tiltrække forskellige småfugle, og du vil altså have masser af liv at kigge ud på i haven. Jo tættere vi kommer på vinteren, jo mindre mad vil der også være at finde for fuglene i naturen, og derfor kan du altså også hjælpe de vilde dyr med mad, når du lader dine æbler være i haven.
4. Æblemost
Du kan selvfølgelig også bruge dine æbler til at lave æblemost af, og det kan være en lækker og frisk drik at have stående i køleskabet. Det er dog nødvendigt med en saftpresser eller en større frugtpresser, men det kan være, at du kender nogen, der har noget udstyr stående i forvejen. Æblemost kan faktisk også fryses ned, så du kan tage det op, hvis du har brug for det senere på året, når der ikke er friske æbler i haven længere.
5. Æblesirup
Hvis du har æblesirup stående i skabet, har du også en nem topping til pandekager i weekenden, skyr i hverdagen eller masser af andre retter, hvor du har lyst til at give det et pift æble. På grund af æblets indhold af pektin, får du en lækker og tyk sirup, der også smager fantastisk.